Doceňuje město dostatečně činnosti mateřského centra? - č. 9 Ilona Doležalová

02.10.2010 14:17

 

Pokud město nezajistí dostatečnou kapacitu mateřských škol, nepřímo tím zvyšuje nezaměstnanost matek, které se nemohou vrátit do práce. Zaměstnavatel je povinen po dobu rodičovské dovolené matce držet pracovní místo. Většině matek ve 3 letech věku dítěte dovolená končí, ale pokud matka nemůže z kapacitních důvodů dát dítě do školky, nebo si nezajistí jiné hlídání, přijde o práci a má nárok pouze na pětiměsíční podporu v nezaměstnanosti. Prarodiče dítěte jsou  většinou ještě zaměstnaní, nemohou se proto o tříleté vnouče postarat. Soukromá  předškolní zařízení jsou poněkud drahá. Nabízí se otázka: Kam s Ním?

Řešením pro tyto matky a jejich děti může být místní mateřské centrum Parníček. Nabízí možnost příležitostného hlídaní dětí a dopolední programy pro 3-5leté děti bez maminek, kde se děti setkávají se svými vrstevníky a mohou se tak mimo jiné připravit i na kolektiv ve školce. Matka tak může pracovat alespoň na částečný úvazek a tím neztratit zaměstnání a udržet si kvalifikaci. Výhody z toho mají i děti, které se do školky těší, bohužel se do lyských školek nedostanou. Dne 15.9.2010 byla městem  slavnostně otevřena nová školka Pampeliška II, kterou město rodičům již více než rok slibovalo. Velké díky za ní, navýšení kapacity o 50 dětí však bohužel nestačí.

 

Mateřské centrum (MC) nabízí program i pro děti matek na rodičovské dovolené s druhým či dalším dítětem. Jedná se o kolektivní hry, cvičení, relaxační cvičení pro matky s hlídáním dětí, výuku angličtiny, odborné přednášky, příměstský prázdninový tábor atd. I během prázdnin mělo centrum sice omezený, ale nepřerušený provoz.

 

Co je pro mateřské centrum odměnou?

 

Jak lze dohledat na webových stránkách města, Mateřské centrum od města dostává různé částky, záleží na rozhodnutí zastupitelstva města. Letos dostalo z dotací na činnost společenským organizacím pracujícím s dětmi do 18 let na rok 2010 částku 52 800Kč (z tohoto fondu se rozdělovalo 310 000,- Kč, z fondu dotací na činnost sportovním organizacím pracujícím s dětmi do 18 let dokonce částka 845 000,- Kč!). MC platí zpětně městu nájem zhruba 7 000Kč měsíčně včetně energií, takže příspěvek od města nepokryje ani samotný nájem. Na 3 kulturní akce centra pro děti zastupitelstvo města rozhodlo věnovat z Fondu kultury 8 000,- Kč slovy osm tisíc korun. Tato částka pokryla výdaje Mateřského centra na jedinou akci, a to Odpoledne pro Parníček uspořádanou v neděli 12. září 2010. Rozdělovalo se přitom 300 000,- Kč. Zdají se vám příspěvky vysoké?

 

Dětí je hodně, kapacity mateřských škol, které zajišťuje město, nedostačují. Centrum chce na situaci pružně reagovat a rozšířit dopolední programy pro děti. MC také patří mezi objekty, které by město mělo, nebo již plánovalo částečně zrekonstruovat. První, co návštěvníky MC zarazí, jsou staré toalety, topení, které nefungují, jak mají, netěsnící okna atd. Výměna těchto základních věcí je nezbytná a velmi by MC pomohla k přilákání dalších návštěvníků.

Pokud tedy je centrum schopné a ochotné zajišťovat to, na co město  nestačí, mělo by ho město alespoň dostatečně finančně i hmotně podporovat? Nebo myslíte, že ne?