Kanalizace ve Dvorcích a Byšičkách - č.3 Martin Podaný

02.10.2010 14:11

Kanalizace ve Dvorcích byla vybudována v roce 2003 a to pouze do půlky vesnice.
Tehdejší vedení města nesmyslně argumentovalo tím, že by bylo složité a nákladné rozkopávat a uzavírat silnici směr Brandýs nad Labem.
Současné vedení města neudělalo za své 4 roky v této věci vůbec NIC!
Dle nařízení EU by měli všechny obce nad 2000 obyvatel(což splňují jak Dvorce, tak Byšičky, jako součást města Lysé), do roku 2012 být odkanalizovány.
Pokud jde o řešení- doprava by se mohla odklonit zadní cestou, anebo použít semafor a projíždět obcí pouze jedním pruhem.
Jde o to, pouze projevit vůli a chtít, což posledních 7 let na RADNICI asi nikdo NECHCE.
Zkrátka pořád platí, že to co není na očích(obce Dvorce a Byšičky), nás nebolí(a to vystihuje celý postoj MĚSTA k přidruženým obcím!!!
Blíží se volby a tak očekávám, jak se budou předhánět místní politické strany v tom kdo NALÁKÁ VÍCE voličů z Dvorců a Byšiček, na plané sliby na dokončení kanalizace a jiné vylepšení v těch přidružených a léta přehlížených obcích.

 Situace obce BYŠIČEK za posledních 10 let:

S projektem na vybudování kanalizace Byšičky bylo započato v roce 2000. V jeho průběhu došlo k návrhu několika koncepcí:

1. Gravitační systém s čističkou přímo v Byšičkách s výpustí vyčištěných vod do strouhy ústící do slepého ramene Labe. Zamítnuto odborem životního prostředí.

2. Gravitační systém s přečerpáním splaškových vod do čističky umístěné na pravém břehu vodoteče Mlynářice, do které mají být vypouštěny vyčištěné vody. Kapacita čističky odpadních vod je navržena stavebně tak, aby při rozšíření o další technologickou jednotku pokryla odkanalizování chatové oblasti Řehačka. Reálné vyprojektované řešení s PD pro ÚR.

3. Kořenová čistírna odpadních vod. Technologie nevhodná do rovinatého terénu, náročná na pozemky, které v okolí Byšiček takřka všude zasahují do pásma 100leté vody.

4. Gravitační systém s přečerpáním do čistírny odpadních vod v Lysé nad Labem. Závislé na rekonstrukci stávající čistírny a na porovnání finančních nákladů trasy pro přečerpání.

 
Toto jsou strohá fakta o vývoji odkanalizování obce Byšičky, která leží v 1. ochranném pásmu vodního zdroje pro hl. město Praha – Káraný a přesto jsou všichni v klidu po dlouhých 10 let.

Časový vývoj situace kolem kanalizace v Byšičkách zde