Potřeba a význam kultury - Úvodní proslov č. 2 Petra Elišky z besedy kandidátů - Luft kino klub 11.10.2010

12.10.2010 11:21

Dobrý večer vážení spoluobčané, všichni, kterým nejsou dění a především budoucnost našeho města lhostejné,

 

naše sdružení vzniklo z potřeby změnit styl a způsoby nekulturního jednání současného vedení města, které nejenže nenaslouchá, ale zřejmě ani nemá zájem naslouchat a reagovat na potřeby svých obyvatel.

                                                                                             

 Kulturním životem a vnímáním kultury se člověk odlišuje od zvířete. Kultura tu není kvůli generování ekonomických přínosů, má nezastupitelné role v sociální oblasti a je základem lidské vzdělanosti. Bez kultury není možná komunikace mezi lidmi, možnost pochopení „cizího“ ani sebe sama.

 

Heslem  “Kulturní prostředí, kulturní jednání” sledujeme návod možného východiska ke zlepšení současné situace, protože kulturní člověk je zárukou vysokého morálního kreditu, nezneužívá svého postavení, nelže, nekrade, uvědomuje si důsledky svého jednání a nepreferuje svůj osobní prospěch nad prospěchem společnosti jako celku.

 

Naše město kulturní není.

 

Bylo by v kulturní společnosti možné dovolit pečovat o seniory v nevyhovujících podmínkách?

 

Dopustilo by kulturní vedení města, aby v poradních komisích seděli i naprosto nekompetentní lidé, kteří jsou navíc i příbuznými nejvyšších představitelů města?

 

Je kulturní nečerpat čekající finanční prostředky, dotace z fondů, z důvodů tragické investice do jediné ulice?

 

Bylo by snad v kulturním městě možné dotovat hlavní kulturní subjekt přibližně stejnou částkou jako veřejné záchodky?

 

Takových otázek mám na jazyku více. V Lysé chci, stejně jako všichni naši kandidáti, strávit svůj život a byl bych velmi nerad, aby se moje dítě jednou tísnilo ve třídě se čtyřiceti spolužáky, nemělo si kam jít zasportovat, kam si zajít za kulturou a navíc by mu byla odepírána svoboda slova.

 

Naše město nevzkvétá a my opravdu nechceme čekat na to, jak by s námi toto nekulturní vedení města v budoucnosti naložilo.

 

Děkuji

 

Petr Eliška, kandidát č 2. za Kulturně!

 

/projev byl omezen 2 minutovým časovým limitem/