Povolební gulášek – Kulturně! ochutnává všemi smysly

21.02.2011 21:09

Díky voličům dostalo sdružení Kulturně! šanci nahlédnout pod poklici velkého hrnce, ve kterém (obrazně řečeno) zastupitelé města vaří. Jako opozice sice nemáme možnost stát se týmem šéfkuchařů, zato můžeme ochutnávat, analyzovat, kontrolovat a navrhovat jiná řešení, aby se výsledek působení rady města stal po budoucí 4 léta co nejstravitelnějším. Již na začátku je nám jasné, že rada města nevaří z levných surovin a ne zrovna podle osvědčených receptů. Předkládaný pokrm navíc, jako každý  vepřový politický guláš, trochu páchne. Město má dostatek prostředků, jak takový odér a pachuť minimalizovat, ať použitím ochucovadel v podobě „výhodných“ zakázek a „výběrových“ řízení, o kterých se nikdo pořádně a včas nedoví, nebo třeba  v podobě  ostrých  chili esemes zpráv pro lidi nepohodlné.

Na samém začátku při schvalování rozpočtu se našim zastupitelům za Kulturně! nelíbilo, jak  se naši šéfkuchaři brání zdražování poplatků za komunální odpad. Nakonec, proč by jednou modrá strana neušetřila občanům peněženku, když nevyrovnaný rozpočet se schodkem zhruba 4 milionů (za Masarykovu „třídu“) se může zaplatit prodejem lukrativní vily za tzv. poliklinikou. Že se vám v téhle době zdá prodej velké bytové nemovitosti nevýhodný? Že by se město nemělo ukvapeně zbavovat majetku a aby se zabránilo prohlubování schodku rozpočtu, mohlo by např. zdražit roční poplatek za popelnice? Třeba jen o 50 korun ročně, když reálně ten odpad stojí přes 700 Kč za trvale přihlášeného občana na rok? (Občan Lysé nyní platí 450 Kč za rok.) Nebojte, nezchudneme. Letos máme k politickému guláši od města dvě točená piva zdarma.

Odpolední menu 24. ledna přineslo chutnou diskuzi ohledně rekonstrukce náměstí Bedřicha Hrozného. Sláva, město možná začne s občany veřejně komunikovat a stojí dokonce i o jejich účast! Bohužel, karty jsou již dávno rozdány, stromy v parku pokáceny raději už v předtermínu a pachatel zodpovědný za selekci stromů nepřítomen. Po velkolepém neúspěchu s Boulevard de Masaryk budou rekonstrukci náměstí realizovat opět stejné firmy. Jen finanční spoluúčast města bude naštěstí nižší. Jestli budeme opět narážet do stromů uprostřed chodníku, stěžujte si již na jiných institucích. Člověk, který je za zeleň zodpovědný, možná ani nemá k této činnosti specializaci, ale komu to vadí?

 Do tohoto článku pouze formuluji dojmy našich dvou zastupitelů a členů komisí. Proč bychom do hrnce nemohli strkat nos, když na to má právo každý občan tohoto města? Nakonec z toho hrnce jíme všichni. A vařit kvalitně a zároveň levněji často není žádný kumšt. S velkou pravděpodobností se od guláše každý kuchař zašpiní, ale i když se kuchařským učňům chce z předkládané krmě zvracet, paradoxně od šéfkuchaře slyšíte: „Vážení občané, dobrou chuť.“

 

PharmDr. Ilona Doležalová