Reakce na článek pana starosty v dubnových Lyských listech

12.04.2011 17:10

V dubnových listech se mimo jiné objevil i článek pana starosty, který je plný nepravdivých tvrzení, které bych chtěl uvést na pravou míru. To, že se někteří členové Kulturně! nebo jejich příbuzní snaží očernit pod různými záminkami ostatní příjemce dotací s cílem změnit výši přidělených částek ve svůj prospěch je naprosto neopodstatněné. Stačí nahlédnout do seznamu žadatelů o dotace. Pokud má pan starosta na mysli mé členství v organizaci Sokol, chtěl bych ho ubezpečit, že jsem výši příspěvků na akce Sokola nenavrhoval a ani pro ně nehlasoval, na rozdíl od některých členů kulturní komise. Potom tedy nevím, koho chtěl tímto pan starosta ze sdružení Kulturně! napadnout a příště bych uvítal, aby byl při psaní svých článků konkrétnější.

Fakt, že město poskytuje kinu Luft příspěvek kolem 700 tisíc ročně, je sice pravdivý, ale všichni víme, že je to příspěvek na provoz našeho jediného kulturního zařízení. Není to příspěvek na podnikatelskou činost provozovatelky kina a ani na kulturní akce. Tento fakt je známý i panu starostovi, proto mne zaráží, že píše o těchto 700 tisících na provoz kina jako o příspěvku na „podnikání bez rizika“.

To, že jako sdružení Kulturně! prohlašujeme, že jediná kultura, kterou je zapotřebí podporovat z městských zdrojů, je kultura která se připravuje v kině, je opět jedno z dalších naprosto iracionálních tvrzení, které pan starosta ve svém článku uvedl. Naopak, my jako sdružení si vážíme všech spolků a organizací, které pro kulturu a sport ve městě něco dělají a většiny těchto akcí se i rádi zúčastňujeme. Vadí nám ale, když se s veřejnými prostředky vyčleněnými na kulturní nebo sportovní akce nakládá nezodpovědně a když je úředníkům vytýkáno, že upozorní na nesrovnalosti ve vyúčtováních. Také není pravdou, že neustále napadáme Spolek rodáků a přátel města. V kontrolním výboru proběhla kontrola vyúčtování všech organizací a spolků, které žádají o dotace, s jejímž výsledkem vás rádi v příštích listech seznámíme. Do zveřejnění záverečné zprávy z kontrolního výboru situaci nekomentujeme a ani to nehodláme dělat.

Článek Petry Hamplové a její představu našeho vidění kultury, shrnutou působivou rovnicí kultura = jazz + podnikatelka Jursíková + úřednice Frankeová, ponechávám zcela mimo komentář. Pouze bych dotyčnou pozval na nějakou kulturní akci do kina a doporučil jí, aby si tam přečetla program.

Pokud se podíváte, jaký mají vztah k příjmům města výdaje na kulturu v okolních městech, zjistíte, že Lysá nad Labem uvolňuje na kulturu a sport celkem zhruba 7,5mil. Kč, což je 8,3% z daňových příjmů města. V porovnání s nejbližšími okolními městy (Nymburk - 15%, Čelákovice - 24% nebo Brandýs nad Labem – 11,5%) je naše hodnota nejnižší. Zajímavé je, že i přes tento fakt je Lysá všeobecně považována za město, kde se kultuře daří a dokazuje to i velký počet návštěvníků z okolních měst. Není to náhodou také i zásluha, dnes již bývalé kulturní referentky Aleny Frankeové?

Ing. Ondřej Černohorský