Společenský život v Lysé utrpěl těžkou ránu

10.03.2011 10:13

Na zastupitelstvu města dne 23.2.2011 mimo jiné zaznělo, že město v letošním roce obdrželo na mzdy státních zaměstnanců zhruba o 3 mil. Kč méně než v r.2010. Z tohoto důvodu schválila rada města reorganizaci úřadu, která měla za cíl úsporu mzdových prostředků. V současné chvíli se bez náhrady ruší čtyři pracovní místa: pozice referentky odboru vnitřních věcí (státní správa), referentky živnostenského odboru (státní správa), referentky odboru správy majetku města a investic (samospráva) a referentky odboru školství a kultury (samospráva).

Mám důvod se domnívat, že ke zrušení místa referentky pro kulturu a sport, paní Aleny Frankeové, vedly úplně jiné důvody.

Tomuto faktu totiž předcházely události, které stojí za povšimnutí. Na jednání kulturní komise (KK) dne 24.1.2011, kde jsem byl osobně přítomen, byly uvedeny nesrovnalosti ve vyúčtování Spolku rodáků a přátel města, který čerpá téměř polovinu dotací z Fondu kultury (ten činí 300 tis. Kč, žadatelů o dotace je 16). Členka KK paní Snížková se snažila zvrátit tento fakt naopak v pochybení paní Frankeové, a to tím, že prý vyúčtování dotací neměla kulturní komisi vůbec předkládat. Podotýkám, že tato komise navrhuje výše dotací z Fondu kultury a rada města každoročně schvaluje tento návrh KK, a to pouze s malými úpravami. Proto je vhodné, když je kulturní komise seznámena s tím, jak dotyčné spolky s finančními prostředky minulý rok naložily. Pan starosta se na základě výše zmíněného incidentu netajil tím, že referentka kultury dostane výpověď. Jeho postoj k paní Frankeové je ostatně znám již delší dobu a týká se především neshod v podpoře města místnímu kinu a kinoklubu, jakožto jedinému kulturnímu prostoru ve městě.

Reorganizace MěÚ se tak stala záminkou k odstranění nepohodlné referentky a ke zrušení místa, které má však obsáhlou pracovní náplň a je plně vytíženo. Podstatná část této agendy by měla přejít do knihovny, která má dlouhodobě nadpočet zaměstnanců. Logicky by se nabízelo zrušit spíše nadbytečná místa v knihovně, případně (pokud město skutečně z nějakého důvodu trvá na převedení agendy do knihovny) aby tuto práci vzhledem k dvacetiletým zkušenostem v oboru mohla i nadále vykonávat paní Frankeová tam. Bylo ji však, dle mého názoru, zcela nelogicky nabídnuto místo na odboru dopravy, což bude město stát další výdaje na nutná školení a zkoušky odborné způsobilosti, zatímco stávající zaměstnanci knihovny se budou potýkat s agendou, se kterou nemají zkušenosti. Osobně se obávám, že kvalita kulturních akcí, které nám záviděla i okolní města, se výrazně sníží, pokud se vůbec tyto akce a v takovém počtu konat budou.

Nutno dodat, že tato referentka byla jednou z nejvytíženějších na úřadě, tato práce vyžadovala plné pracovní nasazení, a to často i ve večerních hodinách a o víkendech. Měla mimo jiné na starosti agendu čtyř dotačních fondů v oblasti kultury a sportu, pořádala kulturní akce (v minulém roce to byly víc jak dvě desítky koncertů, např. Dan Bárta, Robert Křesťan, Pavel Bobek, Jiří Schmitzer, Kabaret Ester Kočičkové a mnoho dalších). Se zrušením jediné referentky pro kulturu a sport vyjádřily svůj nesouhlas resp. vůli, aby tuto činnost paní Frankeová dál vykonávala i sportovní a kulturní komise ve svých zápisech z jednání.

Jako členové sdružení Kulturně! jsme pocítili potřebu o této věci informovat veřejnost, protože jsme přesvědčeni, že rušení místa referentky kultury a sportu je účelové a nebude ku prospěchu ani Odboru školství a kultury (ten se ztrátou referentky pro kulturu stává prakticky pouze odborem pro školství a památkovou péči) tak následně ani občanům a ani sportovním a společenským organizacím našeho města.

Mailová konverzace na toto téma je zveřejněna na diskuzním fóru města Lysá nad Labem (https://www.czlink.net/lysa/ v podkapitole „Kauza – únor 2011 (kultura, hospodaření, úřad)“). Zajímavé jsou zejména reakce paní Snížkové, členky kulturní komise a příbuzné p.starosty, která má pravděpodobně také zásluhu na zrušení místa paní Frankeové. I zde uvádí paní Snížková některé nepravdivé a pokroucené informace ohledně referentky kultury a financování kina, což zde však bylo dáno na pravou míru provozovatelkou kina Lucií Jursíkovou.

Tím, že se zrušila pozice kulturní referentky, vedení města jasně ukázalo, jaký má postoj ke kultuře a sportu a jaký má postoj k úředníkům, kteří dělají svou práci zodpovědně a podle svého nejlepšího přesvědčení, když se snaží hájit veřejné prostředky města upozorněním na nedostatky ve vyúčtování dotací. Je smutné, že v době, kdy nejsou peníze nazbyt, se vedení města soustředí radši než na spolky, které vyvíjejí nějakou činnost pro město (je jedno jestli kulturní nebo sportovní), na přístavbu zbytečně předraženého pavilónu školky pro zhruba 50 dětí za přibližně 25 mil. Kč,- (s dotací asi 17 mil.), na rekonstrukci Masarykovy třídy, o které víme všichni své, na veřejností sporně přijímanou rekonstrukci náměstí Bedřicha Hrozného nebo v neposlední řadě na rekonstrukci letního kina (údajně prý za necelých 5 mil., jejímž výsledkem je nefunkční zastřešení, čtyři řady plastových sedaček a žulové kostky z Masarykovy ulice). Je pěkné, že si vedení chce postavit hezký pomník, pro mě však jako pro občana je daleko důležitější, jestli se ve městě cítím příjemně, jestli je město, ve kterém žiji, živé a panuje tu příjemné společenské ovzduší. Osobně si myslím, že zdravý kulturní, sportovní a společenský život nyní utrpěl těžkou ránu a obávám se, že nebude poslední, pokud budeme této situaci jen netečně přihlížet.

 

Ing. Ondřej Černohorský, zastupitel za sdružení Kulturně!