Zpráva o hudební demonstraci proti destrukci kultury a reakce na články v březnových Lyských listech

12.04.2011 16:58

Hudební demonstrace proti destrukci kultury

Ve středu 30.3.2011 uspořádalo sdružení Kulturně! hudební demonstraci, protože nesouhlasíme s krokem vedení města ve věci zrušení pozice kulturního referenta /9 let velmi dobře fungujícího místa na úřadě, které vykonával úředník, který oboru rozumí a věnuje se mu i v rámci svého volného času + prakticky jediný člověk na úřadě, který se stará o kulturu v téměř 10tis. městě/. Důležitost i jedinečnost této akce zaznamenala i média, o akci informovali např.: ČRo1, Kiss Delta MF Dnes i regionální TV Manola a Deník Nymbursko. Naše původní žádost o uskutečnění této akce na Husově náměstí byla úřadem zamítnuta z údajných důvodů pozdního dodání ohlášení akce (městská vyhláška hovoří o pěti dnech v předstihu, na podatelnu bylo podáno téměř dva týdny před akcí), proto jsme byli nuceni přijmout alternativu – skromný prostor před kinem. (pro srovnání – před posledními volbami byla uzavřena Masarykova ulice za účelem propagační akce místní ODS). Demonstraci svou hudební produkcí podpořili: Justin Lavash (UK), The King Size Boogieman, Jamchestra (oba Brandýs nad Labem) a Sek jsi bombónky (Lysá nad Labem), kterým bych za pořadatele i návštěvníky znovu rád poděkoval. Umělci vystoupili bez nároku na honorář. Akci přišlo v jejím průběhu podpořit přibližně 300 lidí, taktéž nespokojených se zrušením uvedené pozice - i vám veliké díky. Součástí akce je i petice, která čítá téměř 400 podpisů a kterou můžete podepsat online i vy na:  www.petitiononline.com/85581111/petition.html.

Pokud byste si rádi přečetli samotné a velmi zajímavé vyjádření úřednice k této kauze, naleznete jej na adrese: czlink.net/lysa – Kauza únor 2011(kultura, hospodaření úřad)

Zároveň musím zareagovat na některé nepravdy a nepravdivé argumenty otištěné v minulých Listech:

Pan starosta a slečna Hamplová v nich píší, že aktivně nekomunikuji a namísto přímého řešení situací praktikuji politiku pavlačových drbů a pomluv. Navíc skrze emaily, na které se nedá adekvátně reagovat.

O připravovaných personálních změnách na úřadě jsem se neoficiálně dozvěděl asi den před zasedáním Rady, na které se o těchto změnách mělo rozhodnout. (Předpokládal bych, že o tak zásadních změnách budeme společně se všemi zastupiteli včas informováni a že Rada města bude ráda za naše názory k navrhovaným variantám.) V návaznosti na tuto informaci a na časově velmi omezenou možnost jednat jsem rozeslal email zástupcům města, úředníkům i vyšším politickým představitelům popisující znepokojivou situaci, ke které se schyluje. V emailu jsem mylně uvedl, že dva rodinní příslušníci pana starosty jsou členové Spolku rodáků. Za tuto nepravdivou informaci jsem se dotyčným omluvil, měly ve Spolku rodáků pouze podané přihlášky. Jejich následné osobní reakce a výhružky mé osobě byly) rozesílány všem úředníkům a zastupitelům. Veškerou korespondenci najdete na neoficiálním fóru Lysé nad Labem: czlink.net/lysa – Kauza únor 2011(kultura, hospodaření úřad)

Dalším krokem bylo pokusit se řešit věc na nejbližším Zastupitelstvu města, kde bylo opakovaně zdůrazněno, že personální změny na úřadě jsou čistě v kompetenci Rady města a že nejlepší ze tří navrhovaných variant je právě ta, obsahující zrušení pozice kulturního referenta. Na přímou žádost jsem dostal z úst pana starosty ujištění, že jakékoliv osobní důvody nehrály ve zrušení místa roli. V reakci na odpověď pana starosty se o slovo přihlásila paní místostarostka, která podotkla, že věří tomu, co je napsáno na prezidentské standartě. (Pravda vítězí)

Jelikož změny měly nabýt platnost až prvním dubnem, hledal jsem další možnosti, jak rozhodnutí Rady zvrátit nebo alespoň vrátit k projednání: sešli jsme společně s Ing. Ondřejem Černohorským s většinou radních na neformálních schůzkách a jejich závěrem je požádali o oficiální přijetí na jednání Rady města, které se konalo dne 22.3.2011. Této žádosti nebylo ze strany Rady města vyhověno, bylo nám sděleno, že již není o čem jednat.

Posledním krokem pak byla zmíněná Hudební demonstrace.

Je smutné, že osobní důvody mohou být důvodem pro zrušení tak důležité pozice a osoby úředníka, který svou práci vykonával prokazatelně úspěšně, občanům prospěšně a dokonce nad rámec svých pracovních povinností.

Velmi zajímavé vyjádření samotné úřednice k této kauze, naleznete jej na adrese: czlink.net/lysa – Kauza únor 2011(kultura, hospodaření úřad)

 Pan starosta ve svém článku píše, že kultura je jedním z mála bodů sdružení Kulturně! a že v pozadí našeho jednání je chtíč získat veřejné finanční prostředky pro potřeby našich osob nebo příbuzných. Pan Minařík po mně ve svém článku požadoval více kultury než bulvárku.

Naše město je v současné době kulturním fenoménem v rámci celého regionu a právě kultura je jednou z hlavních příčin, které Lysou odlišují od ostatních měst a činí ji přitažlivou jak pro život, tak pro opětovnou návštěvu. Vlastní zájem o kulturu ze strany občanů je též mimořádný – kulturní akce ve městě (vč. těch, které organizovala zmíněná úřednice) jsou divácky úspěšné a jejich počet se za poslední léta zásadně zvýšil. Zájem dokládají i tato čísla: na rok 2011 přišlo 27 žádostí o dotaci z kulturního fondu, který činí 300tis. Kč (z rozpočtu města, který je letos 272 mil. Kč). Kultura je však u ostatních místních subjektů zabývajících se komunální politikou na okraji zájmu. Vzhledem ke zmíněným faktům i k tomu, že se s kolegy z Kulturně! Snažíme se aktivně kulturu spoluvytvářet, zvolili jsme si za svou prioritu právě kulturu. Nikdo ze sdružení Kulturně!, ani jeho příbuzných nežádal o dotaci z kulturního fondu! Jedinou spornou situací bylo hlasování o rozdělení peněz z fondu sportovního, kdy dědeček Ing. O. Černohorského je dlouhodobým hospodářem Sokola v Lysé. Ing. Černohorský se proto při hlasování o rozdělení peněz zdržel! Proč tedy pan starosta nedoložil konkrétní jména?

Že jsem zvolil kulturu za svou prioritu, však neznamená, že se o ostatní témata nezajímáme! Mohu vás ujistit, že se s Ing. Černohorským pečlivě připravujeme na každé zastupitelstvo, k jednotlivým bodům si vyhledáváme informace a konzultujeme je s občany i odborníky (u každého hlasování od posledního ZM lze nalézt, jak jsme hlasovali – je to na naši žádost a není to samozřejmostí). Veškeré naše jednání, komunikaci a návrhy najdete v zápisech ze ZM. Nenajdete tam však příliš příspěvků od slečny Hamplové, která přes svou pasivitu rozhodně žádné inovace ani udělat nemůže. Nenajdete tam ani mnoho příspěvků od pana Minaříka, který nás sice považuje za bulvárek, ale sám v zastupitelstvu reprezentuje stranu, která je prakticky béčkem lyské ODS a kterému, dle mého názoru, jde více o jiné než obecné zájmy. Ostatně v budoucnu se o hlavním důvodu zapojení pana Minaříka do komunální politiky možná dozvíme více. Jedním z jeho mála příspěvků byla žádost nákupu notebooků pro všechny zastupitele z důvodů úspor papíru. Návrh zastupitelé odmítli s tím, že nákupu není třeba, protože můžeme používat své vlastní notebooky. Ten však pan Minařík zřejmě nevlastní. Lze proto kvůli úsporám městského papíru uvažovat o založení dobrovolné sbírky v rámci Zastupitelstva města na notebook pro pana Minaříka. 

 

Pan starosta napsal, že většina schůzek Kulturně! se odehrává v kině, město nám tak platí teplé židle...

Pokud bych uvažoval stejně jako pan starosta, potom bych mohl namítnout, že se ODS často schází v té a té restauraci a tím sympatizuje a podporuje zájmy jejího vlastníka. Své účty ve volně přístupném kině řádně platíme a pomáháme některé akce i připravovat. Že je provoz kina dotován našimi penězi, je standardní záležitost – většina divadel i kin po celém světě takovým způsobem funguje, jinak by neměla šanci existovat. V tom je kultura, na rozdíl od jiných odvětví průmyslu, specifická – negeneruje přímé výnosy, ale generuje vysoké výnosy nepřímé (malý příklad: hudební nástroje - továrny – zaměstnanost - autodoprava...). Každá koruna vložená do kultury pak ekonomice vrátí koruny dvě a pan starosta, hlásající se k pravicově smýšlejícímu člověku zaměřenému na ekonomické výkony, by se měl snažit toto pochopit. (Velmi pěkný článek na téma kultura a ekonomika najdete na adrese: www.advojka.cz/archiv/2007/40/kulturo-multiplikuj)

... že sdílíme názor, že jediná dobrá kultura se odehrává v kině...

Dalším nepravdivým argumentem je ten, že pro mě existuje jediná dobrá kultura, a to ta v kině. O existenci jediné dobré kultury nic nevím a takový názor, jelikož navštěvuji spousty akcí i mimo kino, rozhodně nezastávám.

...a že naší vinou Spolek rodáků již příští rok nebude pořádat Šporkovy slavnosti.

Další z nepravd. Vážím si všech lidí, kteří ve svém volném čase dělají obecně prospěšnou činnost! Osobně jsem mluvil s nejvyššími představiteli členů Spolku, kteří mi sdělili, že už dlouhá léta žádají město, aby Šporkovy slavnosti převzalo za své městské slavnosti (z důvodů masivnosti akce a s tím spojených problémů vč. finančního čerpání velké části kulturního fondu). Město to však dnes, kdy zrušilo funkci kulturního referenta, na svá bedra zřejmě nevezme. Kdo tedy bude skutečně nést vinu za případné zrušení Šporkových slavností?!

Pan starosta ve svém článku z minulých Listů také napsal: „Budu se ze všech sil snažit, aby byla pestrost kulturní nabídky ve městě zachována, a pokud možno ještě zvětšena.“ Mohl by začít tím, že by se občas na tu kulturu přišel podívat a nezrušil pozici referenta, který se o ni ve městě staral.

 

Petr Eliška ml.